![](/media/lib/91/n-grypa-e6fde524bb939f250a72d2f168248e20.jpg)
Niepokojący H7N9
11 kwietnia 2013, 12:35Wirus H7N9 zabił w Chinach 9 osób, a kolejnych 20 jest poważnie chorych. Specjaliści obawiają się, że sytuacja może się pogorszyć. Naukowcy ostrzegają, że w H7N9 występują już trzy z pięciu mutacji, o których wiadomo, iż w przypadku H5N1 umożliwiają rozprzestrzenianie się wirusa pomiędzy ssakami
![](/media/lib/209/n-kemps_ridley-8b52dcb975c1b498743d9ac9cf1e9c90.jpg)
Setki żółwi na plażach Massachusetts
9 grudnia 2014, 12:25W stanie Massachusetts prowadzona jest akcja ratunkowa, a specjaliści próbują rozwiązać zagadkę olbrzymiej liczby zagrożonych żółwi wymywanych na plaże przez zimne wody oceanu.
![](/media/lib/147/n-e.-coli-20411d7810fb1a73886b75867e0e1372.jpg)
Nanokropki z polimerami - dobry sposób na lekooporność
14 czerwca 2016, 06:13Rusztowanie z nanokropek węglowych z wbudowanymi polimerami dendrytycznymi (dendrymerami) może zabijać niektóre z lekoopornych bakterii, w tym pałeczki zapalenia płuc (Klebsiella pneumoniae) i Acinetobacter baumanii.
![](/media/lib/116/n-dna-704faa9eb2c555e79d9e85ebca730229.jpg)
Nie znamy aż 99% mikroorganizmów, które żyją w naszym ciele
24 sierpnia 2017, 11:31Przegląd fragmentów DNA krążących z krwią pokazał, że mikroorganizmy żyjące wewnątrz nas są o wiele bardziej zróżnicowane niż dotąd sądzono. Większości z nich nigdy nie widziano, o klasyfikacji czy nazywaniu nie wspominając.
![](/media/lib/296/n-e.-coli-nissle-1917-38151a720b518a7423fddce8c87826a5.jpg)
Wirus podsłuchuje bakterie, by zdecydować, kiedy je zabić
14 grudnia 2018, 10:49Profesor Bonnie Bassler i student Justin Silpe zidentyfikowali wirusa VP882, który może podsłuchać bakterie i zdecydować o ich zabiciu. Wirus skutecznie atakuje E. coli oraz salmonellę i bakterię cholery.
![](/media/lib/390/n-paleolit-85ccdffda9d675a4ca90e2e126bc5a86.jpg)
Prawdziwa dieta paleo mogła zawierać duże ilości metali ciężkich
27 lutego 2020, 04:34Popularna od kilku lat i polecana przez celebrytów dieta paleo ma przypominać sposób odżywiania się ludzi, którzy nie korzystali z osiągnięć rolnictwa. Jednak, jak dowiadujemy się z badań norweskich uczonych, rzeczywista dieta paleo, spożywana przynajmniej przez niektóre grupy naszych przodków, mogła nie tylko być niezdrowa, ale i toksyczna
![](/media/lib/473/n-przeszczep-d04383c8b91c8d230d1e9ae784c83f46.jpg)
WUM: pionierska operacja w Szpitalu Klinicznym Dzieciątka Jezus
4 października 2021, 10:16W Katedrze i Klinice Chirurgii Ogólnej i Transplantacyjnej Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego (WUM) przeprowadzono pierwszy w Polsce i rzadki w skali świata zabieg jednoczesnego przeszczepienia wątroby i trzustki u osoby z mukowiscydozą. Jak podkreślono w relacji prasowej WUM, dotychczas zaledwie kilka ośrodków transplantacyjnych, m.in. Wielkiej Brytanii, USA i Hiszpanii, zgłaszało jednoczesne przeszczepienie wątroby i trzustki chorych z mukowiscydozą.
![](/media/lib/568/n-palenie-8bbd680b974643c1eccaae4972b292a0.jpg)
Palaczom kurczy się mózg
14 grudnia 2023, 09:58Palenie papierosów prowadzi do kurczenia się mózgu, donoszą badacze z Wydziału Medycyny Washington University w St. Louis. Dobra wiadomość jest taka, że rzucenie palenia zapobiega dalszej utracie tkanki mózgowej. Zła zaś, że po zaprzestaniu palenia mózg nie odzyskuje utraconej objętości. Jako że ludzki mózg w sposób naturalny zmniejsza z wiekiem swoją objętość oznacza to, że mózgi palaczy szybciej się starzeją. Odkrycie pozwala wyjaśnić, dlaczego palacze są narażeni na większe ryzyko choroby Alzheimera i spadku zdolności poznawczych z wiekiem.
Fale radiowe pomagają astmatykom
31 marca 2007, 09:29Gerard Cox i zespół z McMaster University w Hamilton skonstruowali urządzenie, które za pomocą fal radiowych podgrzewa mięśnie dróg oddechowych pacjentów z astmą, znacznie łagodząc objawy chorobowe.
![](/media/lib/37/dzemy-75902f4ac073d36cbc2a048a008ddc89.jpg)
Dżem spowalnia rozwój nowotworu
13 października 2008, 10:21Naukowcy z Institute of Food Research w Norwich odkryli, że dżemy i galaretki hamują proces rozprzestrzeniania się nowotworu. Składnikami, które odpowiadają za ten efekt, są pektyny.